Wat betekend include, exclude en associate in de z-wave wereld?

Inclusion / Associate / Exclusion:

Inclusion

Een Z-wave compatible apparaat kan opgenomen worden in een netwerk (dit heet inclusion) en dan vervolgens via de controller informatie doorgeven (bijvoorbeeld temperatuur of bij een geconstateerde beweging), vervolgens kan de zwave gateway daar dan iets mee doen, bijvoorbeeld de verwarming inschakelen of de lamp aandoen. Deze acties lopen dan ook altijd via de controller Daardoor kan er iets vertraging optreden (omdat de controller bijvoorbeeld net even een andere taak heeft). Het Inclusion process word vaak gedaan door zowel ‘include’ op de controller te drukken waardoor de controller in include modus gaat, vervolgens 3-keer op de aan-uit knop (binnen 1,5 seconde) van het apparaat drukken.

Associate

Het is echter ook mogelijk om 2 z-wave apparaten direct met elkaar te laten communiceren, dus zonder tussenkomst van de Z-wave control center. Dit heet Z-wave association (associatie). Voordeel hiervan is dat de apparaten onafhankelijk van de controller kunnen werken. De wandzender om het licht aan te schakelen werkt dus ook op het moment dat de z-wave controller offline is. Nadeel is dat er geen extra voorwaarden aan de actie verbonden kunnen worden zoals dat bij scenes wel het geval is. Een associatie tussen een bewegingsmelder en een schakelaar zorgt ervoor dat het licht bij beweging altijd aangaat, u kunt dus geen extra voorwaarde stellen (dat de lichtwaarde onder een bepaalde waarde is bijvoorbeeld).

Exclusion

Exclusion is het process waarbij een z-wave module uit het netwerk verwijderd word.De controller word in ‘exclusion’ modus gezet en vervolgens 3 keer binnen 1,5 seconde op de aan-uit knop op het z-wave apparaat drukken.

De waardering van www.pahedomotica.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 783 reviews.
Deze website maakt gebruik van cookies
×