Rookmelders wat moet je er zeker over weten

CO-melderHoe lang gaat een rookmelder mee ?

Veel mensen zijn niet op de hoogte dat rookmelders een bepaalde levensduur hebben. De levensduur bij normale omstandigheden is 10 Jaar. Dat geldt voor alle merken rookmelders. Sommige rookmelders zijn al eerder aan vervanging toe.

Rookmelders die eerder vervangen dienen te worden zijn melders die aan het plafond hangen waar bijvoorbeeld veel gerookt wordt. Of juist in een stoffige omgeving hangen. Deze rookmelders zullen eerder van binnen vervuilen en kunnen na verloop van tijd niet meer goed hun werk doen. De kans op een valse melding is dan ook groter. En hoe vaker een valse melding, hoe eerder er geneigd wordt de rookmelder te negeren door de batterij er uit te halen. En daar schuilt juist het gevaar.

De binnenkant van een brandmelder is voorzien van een rookkamer waarin een sensor aanwezig is. Deze sensor is gevoelig voor stof en insecten. In de praktijk ziet een rookmelder er aan de buitenkant vaak schoon uit. Aan de binnenkant is dit veelal een heel ander verhaal doordat stof zich in de loop van jaren ophoopt en de werking van de melder beïnvloed. Door slijtage wordt een rookmelder tegen het einde van de levensduur minder betrouwbaar en kunnen er vals meldingen ontstaan.

Wist je dat

Het neusorgaan werkt niet tijdens slapen. Je neus orgaan is uitgeschakeld tijdens je slaap! Dit is echt waar! Je stikt voordat je wakker wordt van brand. Vluchtweg vol hangen met rookmelders is mooi, echter als de brand in je slaapkamer ontstaat heb je hier niets meer aan. Het is van levensbelang dat uw rookmelder goed werkt.

Hoe onderhoud je een rookmelder ?

Zoals besproken zijn rookmelders zeer gevoelig voor stof, spinnenwebben en insecten. Een vervuilde melder kan je laten schrikken doordat deze door vervuiling van de in rookmelder aanwezige sensor een onverklaarbaar vals alarm kan geven. Als je een rookmelder ophangt op plekken waar luchtcirculatie is zien wij nog vaker valse meldingen. Een rookmelder die is gemonteerd in de buurt van een (buiten) deur raakt sneller vervuild en slaat door de aanwezige circulatie van lucht eerder alarm. Zorg er dus voor dat je de aanwezige rookmelders met regelmaat voorzichtig schoon maakt. Doe dit tenminste 2 keer per jaar om onnodige slijtage en de kans op vals meldingen zoveel mogelijk te voorkomen. Als geheugensteun kan je bijvoorbeeld als de zomertijd en wintertijd in gaat de melders een reinigingsbeurt geven.
Hoe maak ik mijn rookmelder schoon?

Een rookmelder kan alleen vrij van stof en in een schone omgeving optimaal functioneren. Te vaak raakt een rookmelder vervuild en zit er een hoop stof aan de binnenkant van de melder. Gebruik bij het schoonmaken van een rookmelder geen schoonmaakmiddelen en water. Je kan de rookmelders die in je woning aanwezig zijn het beste 1 keer per maand reinig. Maak alleen de buitenkant en zijkant van de melder schoon en maak hierbij gebruik van de zachte borstel van een stofzuiger. Indien de buitenkant erg vies kan je ter ondersteuning ook een licht vochtige doek gebruiken. Op stofgevoelige plekken of ruimtes waar dampvorming aanwezig is kan je het beste een hittemelder monteren. Een thermische melder is minder gevoelig voor omgevingsinvloeden en reageert op een snelle stijging van de temperatuur en niet op rookontwikkeling.

Samenvatting:

  • Stof de rookmelder bij voorkeur 1 keer per maand af.
  • Gebruik hiervoor zeker 2 keer per jaar een stofzuiger en reinig de melders met behulp van een zachte stofzuiger borstel.
  • Gebruik ter ondersteuning indien de buitenkant van de melder erg vies een licht vochtige doek.
  • Gebruik nooit water of schoonmaakmiddelen
  • Reinig enkel van buiten naar binnen en maak de melder dus niet open, de in de rookmelder aanwezige rookkamer met sensor is namelijk erg gevoelig.
  • Indien een rookmelder op 230v netstroom is aangesloten moet je voordat je melder gaat reinigen de stroom uitschakelen in de meterkast.

Beschikbare Rookmelder:

EL5803 1 en 2-weg Rook-/Hittemelder voor iConnect.

EL2703 Rookmelder voor ProGuard800, EL-CommPact en HomeSafety en Essent proguard alarmsystemen.

De AJAX FireProtect Rook-/Hittemelder is er in witte en zwarte variant.

De AJAX FireProtect PLUS is een Rook-/Hittemelder en CO-melder ineen.

De waardering van www.pahedomotica.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 797 reviews.
Deze website maakt gebruik van cookies
×